Ørslev historier
Et gadekær er nu om stunder blot et idyllisk indslag i bybilledet i de landsbyer hvor de er bevaret. Førhen udfyldte gadekæret en vigtig funktion som vandreservoirer for brandslukning, vandingssted for husdyr og vandforsyning til landsbyens beboere. I Ørslev var der to gadekær. Det ene lå på Svingkærvej og det andet på Rørkærvej, hvilket de to vejnavne også antyder.
Gadekæret på Svingkærvej lå hvor vejen slår et kraftigt sving ud for Svingkærvej nr. 26. Heraf muligvis navnet Svingkærvej. Det blev sløjfet i 1970erne. Angiveligt fordi den betonkant man havde etableret rundt om gadekæret var i så dårlig forfatning at det ville blive for bekosteligt at renovere den. På Ørslevs ældste matrikelkort fra 1798 ses gadekæret med en anden beliggenhed. Her er det tegnet som liggende på toften tilhørende Anneksgården ca 70-80 meter fra førstnævnte placering. Anneksgården lå på dette tidspunkt ved nuværende Høstvejs begyndelse på en stor toft der strakte sig fra Plovtoften til et godt stykke op af Høstvej. Om gadekæret er blevet flyttet i løbet af 1800 tallet eller om indtegnelsen på det gamle matrikelkort er upræcis vides ikke.
Kortforsyningen.dk, Kopi af Grønvolds kort 1805. På kortudsnittet er ses gadekæret (1) med en afvigende placering i forhold til senere kilder. (2) angiver den placering gadekæret burde have haft. Om gadekæret er tegnet forkert ind på dette kort eller om det rent faktisk er blevet flyttet i løbet af 1800 tallet vides ikke.
Gadekæret på Rørkærvej lå imellem nuværende Rørkærvej 10 og Rørkærvej 12. Sidstnævnte adresse er Rørkærgård, der er en af Ørslevs få tilbageværende gårde, som aldrig blev udflyttet. På et gammelt postkort fra 1905 ses gadekæret og det benævnes Pilekæret. Det vides ikke hvornår gadekæret blev nedlagt, men et luftfoto fra 1936 viser at der er blevet anlagt en have på på den plads hvor gadekæret lå og der findes et foto af gadekæret der er dateret 1920. Det må derfor være sløjfet i tidsrummet mellem 1920 og 1936.
Foto: Henrik Sørensen D. 8. februar 2019. Helt til højre på billedet ses Rørkærvej nr 10 og bag bevoksningen midt i billedet anes Rørkærgård eller Rørbæksgård, som den også ofte benævnes. Pilekæret lå lige midt i billedet på det område hvor der nu ses en hæk og bl.a. nogle høje fyrretræer. Det spredte sig nok også ud over det meste af grunden tilhørende Rørkærvej nr. 10.